Sunday, May 2, 2010

ibu sangat busy sekarang..

1
uhh...baru pas baek demam..nanti la sambung lagi..uhuk2..

Sunday, April 25, 2010

aisha first gym!

3


Ramai juga yang berkenan dengan mende ni sejak ibu upload gambo ni kat facebook beberapa hari yang lepas...ramai tanye beli kat mana...siap ade yang suruh belikan lagi..heheh..best2!!

aisha memang suke duk dalam ni..tapi takleh lama2...menjerit jugak kalo kene tinggal..ingatkan boleh laa dia duk lama2 dalam tu...ibu pon boleh laa wat keje umah ke..masak ke...uh uh uh...tapi tinggal 5-10 minit dah bising..kene teman dia main bola (aisha nak kene ade kawan dalam umah ni..hhee)..tapi takpe..mujo abah dia ade teman dia main baling2 bola...pastu umah pon bersepah..baguss..ibu boleh exercise tiap2 hari..

'my first gym' ni ibu beli kat Littlewhiz.com nak beli online boleh...beli kat showroom dia pon boleh..showroom dia dekat setia alam,shah alam. Kitorang suke beli kat situ..barang2 dia best dan murah jugak...selalu ade diskaun..hehhe..

Satu ketika dulu..cewah..nak share gak ni...aisha pernah masuk cute baby contest...dan tak di sangka-sangka aisha la pemenangnye...hadiah sungguh lumayan...Recaro Baby Car Seat..mujur la tak beli lagi car seat untuk aisha...ngam2 masa dapat hadiah tu aisha dah 6 bulan..alhamdulillah dah rezeki..thanx to littlewhiz.com :)
Oh ya! sebenarnye 'my first gym' aisha ni hadiah untuk saguhati untuk contest tu..tapi ibu ngan abah berkenan gak..so beli la satu untuk aisha...hehehe..

senarai nama pemenang


ni la hadiahnye..lena je aisha

Tuesday, April 13, 2010

makanan dan keperluan bayi untuk perjalanan jauh..

7
Berbalik kepada soalan #5 yang d tanye pada last entry..

"baby items....kalau boleh explain more...luckily my doter pun Bf....tp, part makanan dia tuh...dia pun mkn bubur ns jugak...yg kau msk before departure tuh thn sampai bila...sampai sana kau msk yg lain ke mcm maner?"

Aritu punye checklist barang nak bawak pegi China, dah hilang tah kemana...tapi rasanye ingat lagi laa ape barang2 yang penting kene bawak untuk aisha..so check it out:

1- ubat demam & selsema (mintak doc siap2..just in case..tapi alhamdulillah aisha sihat jer sepanjang percutian)

2- thermometer

3- slow cooker 1.5 litre

4- hand blender

5- feveret toy aisha

6- stroller

7- food jar (termasuk sudu, bekas, cawan)

8- beras, carrot, celery, ikan bilis

9- diapers (aritu bawak 35 keping untuk 7 hari..cukup2 jer..)

10- kain lampin (untuk alas nak tukar diaper..tak bawak alas getah pon..)

11- nursing cover / selimut

12- baby wipes (make sure cukup)

13- plastik (untuk buang pampes)

14- baby lotion (takot kat sana kulit kering..tapi tak gune pon..hehe)

15- bib

16- stokin

17- carrier (aritu bawak takot takleh masuk stroller..tapi sia2 jer bawak tak gune pon..hehee)

18- hand sanitizer

19- shampoo/sabun (bawak yang Anakku btol paling kecik tu)

20- baju sejuk/sweater

21- minyak yuyi, drapoline, sikat (buh dalam satu beg kecik)

22- pasport dia jangan lupe...hehehe..

Pasal makanan dia pulak....makanan utama aisha susu ibu dan bubur nasi..

menggunakan nursing cover untuk bf aisha


Dalam ni la aisha salu makan setiap kali keluar jalan


Haritu sebelum berlepas, dah masak siap2 bubur nasi aisha..simpan dalam food jar, so dia keep warm laa dalam tu..

Sesampai hotel, terus on aisha punye slow cooker, elok lagi bubur tu..tuang sume dalam slow cooker tu, panaskan supaya bubur tu tahan sampai ke malam..takde la basi dan nak kene masak lagi..
kite kan berjalan..so takyah leceh2 nak masak berkali2..dah la slow cooker tu memang slow..kekeke..nak masak tunggu punye la lama...so pepandai bajet la kan..

Setiap kali nak keluar, food jar aisha tu wajib bawak! Pernah sekali tu di Guangzhou, food jar tertinggal dalam teksi!!! camne tah ibu leh tercareless aritu...punye laa nak menangess ni...sedih sangat..yerrlaa sayang sangat mende tu..ke mana2 mesti bawak...lagi pon aritu nanti aisha nak makan ape..macam2 dah pikir.huk3..melilau2 gak la mata cari balik teksi tu...dah la sume teksi sama kan..malam pulak tu..uhhh..give up dah masa tu..pastu hubby kata takpela nak wat camne..dia pon suh naek atas (masa tu nak beli tiket nak naek cruise)...dalam 10 minit lepas tu...mata ni ttibe nak terpandang kat jalan raya (jauh gak laa jalan dengan tempat kitorang tu).." haaa bang!! tu teksi tu..ima cam muke dia!! cepat bang!!" hubby terus lari pegi kat teksi tu...driver tu tak pasan kitorang lagi..ibu pon lambai2 laa kat teksi tu...dia pon lambai balik suh amik barang tertinggal..masa tu happy tak terkata..bersyukur sangat2...mujur laa malam tu naek teksi yang agak skema pemandunye...hahaha..pakai spek..nampak baek gak laa..sebabnye sebelum2 ni sume driver teksi kasar2 n nak cepat jer..tak peramah langsung...sabar jer laa...huuu..thanx laa kepada driver teksi tu yang sanggup patah balik cari kitorang..dengan kesibukan jalan raya waktu tu...wahai driver teksi..jasamu akan d kenang sampai bile2......hehehe....errrkk chup...kite tengah cite pasal ape tadi yer...errk..sorry panjang pulak kisah food jar ni..ngeh3...

oke..oke..berbalik pasal makanan tadi...hihi...sepanjang bercuti, setiap pagi bangun pukul 4 pagi masak bubur aisha...(tips: kalau nak cepat masak pakai slow cooker tu, buh air panas terus dalam pot tu...sebelum2 ni pakai air mineral jer, lambat ya ampun nak tunggu panas..) sementara tunggu masak tu sempat laa iron2 baju..online kejap..hehe..pas masak tu, blend laa ape lagi..kalo taknak blender pon takpe, sayur2 tu potong laa halus2...nanti lenyek2 kan jer....tapi aisha suke makan bubur nasi yang dah d blend menggunakan hand blender itu..

Kalo berjalan jauh, takkan nak bawak ikan/ayam kan..so bawak ikan bilis kan senang..ikan bilis tu goreng dulu (tanpa minyak)..then kisar lumat..simpan dalam bekas kedap udara...so setiap kali nak bagi makan, tabur laa atas bubur nasi dia..nyum2 laju je aisha makan...masa bercuti aisha memang kuat makan...pagi, petang, malam..kalo kat rumah ni pagi dia tak berapa nak makan..

Alhamdulillah...makanan anak ni takde masalah kalo nak berjalan jauh...dan takde alasan leceh ke ape ke kepada ibu-ibu yang ingin anak-anak mereka untuk dapat yang terbaik...betul tak??heheh..so harap entry kali ni dapat membantu oke! thanx kepada kawan ku yang bertanye itu...kalo nak tau ape2, tanye je ok~~ sharing is caring :)


Saturday, April 10, 2010

sesi interview :p

9
hehe sebenarnye my friend, mel (bukan nama sebenar) ade tanye pasal jalan-jalan HONGKONG di facebook..so memudahkan lagi laa ibu nak bercerita pasal trip ke sana...kalo tak entah bile nak cite pasal ni...banyak jugaklah soklan2 yang di ajukan..so senang cite jawab je la kan....takyah cite panjang..layaaannnzz~

1) kau naik flight aper?...air asia/mas?
= air asia. Actually kitorang ke Guangzhou dulu selama 3 hari..dari Guangzhou naek bas je ke Hong Kong..amik masa 2 jam..

Otw ke HK..aisha excited betul! erkk ibu dia sbenarnye.. =P


2) mcm maner perjalanan tour kau..mksud aku, stay kt maner...then ke maner....
= stay kat imperial hotel 4 hari 3 malam..hotel tu tengah2 bandar tsim sha tsui kat nathan road (ramai muslim)-best location.




Hari pertama:

sampai2 je hotel tu dah petang..lepas check in tu pegi makan..pastu rest jap..siap2 untuk keluar jalan2 malam..teruja nak tengok suasana hongkong di waktu malam di Tsim Sha Tsui..memang mengujakan...uuhhh besttt :)

Hongkong Island view dari Tsim Sha Tsui


Hari Kedua:
Disneyland!! Nak ke sana senang sangat...Kalau naek MTR dari Tsim Sha Tsui, benti kat Lai King then tukar train ke Sunny Bay..pastu naek train Disneyland terus sampai ke sana...

ni train ke disneyland..comel tingkap dia bentuk mickey =)


Seharian gak laa kat sana..itupun tak abes pusing lagi..penat jugak tapi best..kat sana ade baby care..tempat tu paling kitorang kerap kunjungi.hehe..tempat menyusu dia selesa..

Malam plak ade firework yang sangat2 cantek kat sleeping beauty castel...rasa nak nanges jer tengok..hehe...hubby sibuk amik gambar dengan tripodnye...hasilnye..jeng3...

hasil tangkapan hubby..cunzzz


Hari Ketiga:

Kitorang pegi Ngong Ping 360. kene naek cable car untuk sampai ke atas..kat atas tu sejuk jugak laa..tak banyak yang best sangat pon..jalan2 je laa amik2 gambar..tapi best sebab kitorang naek kristal cable car...gerun gak laa sebab boleh nampak jelas view bawah..

dalam cable car..aisha tidur je sepanjang ke puncak


da nak balik aisha baru bangun..hihi


Kepada kawanku yang bertanye soalan ini yang juga menyusu anaknye, jangan risau..ade jugak tempat menyusu...tapi dia kunci..kene call diorg suh buke pintu tu..nombor ade tampal kat pintu tu..dalam tu cam bilik ofis yang tak digunakan lagi..oke je tempat dia..asalkan boleh menyusu..tapi aisha bawak jugak bekal bubur nasi dia..mana2 mesti kene bawak punye...kalo tak, nak makan ape anak ibu...hehe..

Tak lama mana pon kat atas tu..jalan2 amik gambar then balik laaa naek cable car gak la kan..takkan naek kereta kuda plak..sampai bilik petang camtula..ktorang decide nak rest kat otel dulu sementara tunggu malam..(sebab haritu ibu cam tak sihat..pening2..nak muntah..semacam jer rasa...) haaa jangan pikir lain...hehe..

Malam tu pas magreb gerak keluar dari otel..makan dulu yang penting..malam tu makan kat Wanchai (kene seberang laut..naek MTR ke Wanchai)..Pas makan amik teksi pergi ke Victoria Peak. waaa tempat tu cantekkk..view bandar Hongkong dari atas bukit...bangunan kat sana kan semuanye berlampu...meriah gitu...so amik laaa gambar banyak2 yer...

@ The Peak


Naek ke Peak tu kitorang naek teksi kan..tapi turun bawah kitorang naek tram. Kalo turun bawah naek minibus, teksi tak best sebab tak nampak view luar cantek..nak naek tram ni kene beli tiket..ade kaunter area situ..tapi kalau nak naek tram untuk naek ke atas pon boleh sebenarnye..suh driver teksi tu hantar ke tram station tu..

Dalam tram nak turun ke bawah..aisha sempat berkenalan..hehe


Sebenarnye dalam list trip kitorang nak pegi ke Madame Tussauds kat area peak tu jugak, tapi malangnye tak sempat..sebab dah lewat malam..so balik jer laa..takpe laa ..next time..ahakss!!

Nak balik ke otel kene seberang laut dulu, kitorang tak naek MTR..Naek Star Ferry. Murah jer..merasa gak laa naek ferry sebelum balik M'sia.hehe..Star ferry ni kira pengangkutan utama diorang kat sana untuk seberang laut selain MTR. Nak ke sini kene amik teksi cakap kat driver 'saya nak ke star ferry' yer...bukan ferry-ferry yer..nanti kene marah dengan driver teksi..hahahahaha...adehh..Driver teksi kat hongkong ni ok la sket berbanding kat Guangzhou..kat sini diorang pandai gak speaking sket2..kalo kat guangzhou tu diorang cakap ngan kite bahasa diorg...dah laa tak peramah langsung!! hampeh jer..

atas Star Ferry


Hari Keempat (last day):
Flight kitorang pukul 5.55petang..so sementara tu kitorang pergi ke Ladies Market di Mongkok. Cuaca haritu agak sejuk jugak (15'C) sebab malam tu hujan..tapi kitorang rileks jer pakai baju biasa2..hubby siap pakai shortsleeve..aisha je pakai tebal..kang selsema plak..Oke kat ladies market ni ade jual macam2..handbag, baju, sebinier2, macam2 laa..jangan lupe tawar menawar..sebab dia memang letak harga tinggi pada orang luar..tapi bile tawar2 hamik ko..murah jer..kene pandai laa..tapi janganlaa tawar bagai nak rak pastu tanak beli plak..diorang tu agak mafia yer..laki pompuan sama je..kebanyakan penjual banyak pompuan..memang cara diorang niaga camtu la kot..sebab sume sama je gaya...

Ladies Market @ Tung Choi Street, Mongkok


Oke...dah penat shopping..masa pon cukup2 je ni nak kejar flight time. Nak ke airport naek MTR gak..mudah bukan?? uhhh kalau laa mesia leh wat sistem camni, ramai la orang gune public transport ni..jalan pon tak sesak..tak jammed..

3) susah x cr restoran halal?...kalau ada, kt maner...
= hmmm taklah susah mana nari cari restoran halal ni..tapi kalau yang suke memilih2 tu memang susah gak laa...kat sana banyak indian muslim n pakistan..kalau nak check mana restoran halal klik bawah ni
-Restoran Halal di Hongkong1
-Restoran Halal di Hong Kong2

4) traveling from 1 place to another...naik apa...cost....suggestions
= Dari hotel tu dekat sangat dengan Tsim Sha Tsui MTR (MTR ni train cam LRT la). Dalam satu bandar tu banyak gate nak masuk ke MTR ni sebenarnye(public transport ni memang mudah kat sana)..jalan kaki je dari hotel imperial..kalau yang bawak stroller tu susah laa nak turun ke station gune tangga..so kitorang masuk dalam i-Square (shopping complex dekat dengan hotel) gune lif turun ke MTR..senanggg sangat nak kemana2..MTR menghubung ke semua destinasi!! tak perlu naek teksi atau bas..murah pon murah jer...Kalau nak lagi senang, nanti pegi 7eleven kat sana (memang banyak 7eleven) beli buku/ map MTR..kalau mesia leh wat sistem camni kan bagus...ramai la orang nak naek public transport ni..jalan tak sesak..tak jammed..menjimatkan masa..



dalam MTR



menunggu MTR


5) baby items....kalau boleh explain more...luckily my doter pun Bf....tp, part makanan dia tuh...dia pun mkn bubur ns jugak...yg kau msk before departure tuh thn sampai bila...sampai sana kau msk yg lain ke mcm maner
= Haaa soklan ni i suke! Tapi nak jawab kat next entry boleh tak =P. Harap puan bersabar yer.... =)

6) tempat2 yg patut aku lawat...
= Oke ni antara tempat yang best kat sana...banyak lagi tempat yang tak sempat kitorang pegi sebenarnye..tak cukup masa...uhuk2..

1) Disneyland !! (wajib)
2) Tsim Sha Tsui tengok HK Island
3) Ngong Ping 360
4) Victoria Peak
5) Ladies Market
6) Ocean Park - tak sempat pegi
7) HK Space Museum - tak sempat pegi
8) Madame Tussauds - tak sempat pegi gak!!

Tempat yang best untuk shopping plak:

1) Harbour City kat Tsim Sha Tsui
2) Times Square in Causeway Bay
3) Stanley Market
4) Apliu Street Flea Market
5) Temple Street Night Market
6) Ladies Market
7) The whole Nathan Road!!!

Haaa ni masjid-masjid yang ade kat sana...Masjid di Hong Kong

7) berapa hr rasa2 cukup tuk tour ke HK
= Macam kitorang 4 hari 3 malam tak sempat nak lawat sume tempat2 yang best..rasanye dalam seminggu cukup laa!! kitorang aritu pon tak sempat nak shopping sangat...jalan2 jer pon..

8) cuaca/temperature - keperluan pakaian tebal (required ke?)
= tengok laa waktu mana nak pergi..kalau akhir tahun sampai bulan 3 tu sejuk la jugak..kene la bawak baju tebal...masa kitorang pegi bulan mac ritu dah nak panas...dingin2 jer..so memang tak bawak baju tebal..untuk aisha je laaa bawak..budak kecik kan takot demam ke selesema ke..alhamdulillah aisha sihat walafiat kat sana..

9) aper lg ek....banyak nih.....kau jwb yg nie dulu lah ek....hehe..
= hehehe baeklah...dah terjawab pon sume soklan puan yer..hehe..rasanye cukup sampai sini dulu laa ek...yang pasal baby item n makanan dia tu nanti tulis kat next entry k....rushing jugak sebenarnye ni..ni nak pegi ampang..tido kat umah kakak..sebab family dari terengganu baru sampai..diorang nak ke bandung esok...waaa nak ikut boley?? ngeh3.....errr kalau ade ape2 rasa tak lengkap ker nak tanye ape2 boleh laa tanye..jangan segan silu..harap entry kali ni dapat membantu pada sesape yang nak ke HongKong....selamat bercuti~!!

Wednesday, April 7, 2010

muke shememeh aisha

5


Ramai orang geram dan tanye, nape aisha selalu buat muke camtu..jawapan dia......jeng jeng jeng...

pertama kali aisha buat muke camtu masa ibu ajar dia "mata...mana mata..." (sambil ibu kelip2kan mata) aisha cube nak tiru ibu...tapi dengan bersungguh-sungguh aisha nak kelip2kan mata dia..dia taktau kot sebenarnye senang jer nak kelip mata ni dan dia tak sedar (yerlaa..baby kann...)tapi dia buat dengan beriya-iya nye...hehehe..
tapi abah dia pulak yang ajar perkataan "muke shememeh..." (sambil buat muke sememeh macam aisha)...so tiap kali sebut "mata" atau "muke shememeh" dia akan buat muke camtu..maka setiap kali nak menegur orang dia akan buat muke camtu (ibu pon taktau ngape..hehe)..comel bukan?? oh anakku sayang.........

First Time Flying AIRASIA with my 9-months old baby

0
assalamualaikum...
lama rasanye tak update...kali ni saje nak share pada kawan-kawan tentang tips2 atau keperluan si kecil untuk perjalanan jauh...yerla kawan-kawan skarang ramaiiiiii sangat dah ade baby kan (sonok aisha tak putus2 melawat kawan-kawan yang baru lahir).. yang kuat berjalan (macam kami..hehe) boleh laa rujuk sket2 kat sini...penat jugak sbnrnye nak pikir n siap2kan keperluan si kecil ni...(termasuk keperluan bapak dia..hihi) hmmm..so ni cerita melalui pengalaman masa pergi ke HK, China hari tu...


ni dalam flight..hubby n anak lena d buai mimpi....


Perjalanan dengan kereta tu senang la sket kan...tapi kalo dengan flight kene amik kira macam2 gak laa...antaranya:

1. Pastikan booking online tiket seat depan sekali untuk pergi dan balik...(make sure booking awal2 sebelum orang amik dulu). Ini supaya anak dan ibu lebih selesa sebab depan ni luas sket..(lagi pon dekat dengan tandas..makanan ibu dan abah pon cepat sampai =P)

2. Bawak siap2 makanan si kecil (sebelum bertolak ibu dah masak siap2 bubur aisha seawal 3 pagi :-) flight masa tu kul 5.50pagi)..kalau yang menyusu botol tu jangan la lupe bawak segala bekal2nye yer...dalam kapal terbang dah ade air panas..ade orang kata flusk tak leh buke masa terbang..tak sure betul ke tak..tak test lagi..(cuz i am breastfeeding)

3. bawak barang kesukaan si kecil..(aritu ibu bawak buku feveret aisha..alhamdulillah aisha memang tak banyak ragam)

4. STROLLER!! (mesti kene bawak punyeee!!) jangan risau stroller boleh bawak...nanti masa check in kat airport tu bagitau kat kaunter staf kita bawa stroller..nanti dia bagi tag untuk mengelakkan daripada hilang atau tertinggal..sebelum naek plane, tinggal stroller kat tangga jer, nanti diorang bawak masuk kargo..pastu nanti amik kat baggage claim.

5. Beg pakaian jangan bawak banyak..nanti tak muat tangan..so aritu kitorang bawak satu beg pakaian sahaja untuk memudahkan perjalanan..if bawak dua beg besar, leceh plak nak bawak stroller lagi...so nak packing barang masuk beg kene cukup2 jer takleh lebih2..hand carry bag ibu bawak satu, abah dia bawak satu (isi camera)


Dalam hand carry bag ibu letak:
- pampers - 3
- wet wipes
- baju spare aisha
- nursing cover
- makanan aisha
- mineral water
- hand sanitizer
gambar beg kat sebelah..comel2 jer yer..

ermm okess..setakat ni dulu..harap sedikit sebanyak dapat membantu ibu-ibu yang nak bawa anak kecil terbang d awan...:)

wssalam..

Saturday, March 27, 2010

jalan-jalan Hong Kong..

9
atas permintaan ramai (cewaaaahh!) kasi up la sket gambar masa kat hongkong..sket2 dulula ek..tak larat nak upload lagi..nak cerita pon tunggu mood betul2 datang..sebab ni sibuk dengan anak lagi..nak g sana sini lagi...banyak bende lagi nak setel..hihi (busy terlebey sudaaaaa~)


@ tsim sha tsui



@ victoria peak



bersama mickey n minnie @ disneyland hongkong


hehe 3 gambar dah la..nanti lain masa sambung lagi k..nak bersiap2 nak keluar ke bora ombak reunion ex skool hubby...daaa~


9 bulan cepat je masa berlalu

4
Photobucket


hehe aisha tengah belajar nak tatih tu..suke sangat dia bile dapat berdiri sndiri..pastu tepuk2 tangan..dah tak sabar nak jalan yer anak ibu... :)

aisha sekarang agak kuat makan..pantang ibu suap mesti nganga je mulut..macam biasa aisha masih suke bubur nasi ibu masak..nestum ke ape ke yang jual kat supermarket sume dia reject..pernah try bagi dia neslac perasa bilis..saje la nak try untuk kot2 emgency ke pape..tapi suap je satu sudu aisha muntah balik..pastu mata n bawah mulut dia merah2..mmm mungkin tak seswai untuk aisha..sian anak ibu..uhuk2..sebab tu la mana2 pegi (kalo kene tdo otel) mesti kene bawak slow cooker dia tu...kalo balik kampung ke ape takyah la bawak..gune periuk biasa sudaaaa..hehe..

Photobucket


aisha yang sangat suke buat2 muke busyuk...sape tak geram yang menengoknye..gambar2 ni sume masa kat guangzhou n hong kong..yerla meraikan umur 9 bulan di sana kan..hehe

Photobucket


Photobucket


Photobucket



"abaaangg" camtu la aisha panggil abah dia..hehe..dia duk dengar ibu dia duk panggil abah dia abang..so dia ikut jugak laa nak panggil abang..panggil ibu dia "abaaa" heheh...takpela aisha..dah besar sket pandai la awak nanti..hihi..

aaaaaaaaaaaaa aisha dah ade 2 gigi kat depan belah bawah...wawawaaa menjerit aje ibu sekarang ni..hihi..sehingga sekarang, aisha adalah seorang yang tak reti minum menggunakan botol susu..hehe..yerla ibu tak pernah ajar kan..aisha dapat direct fresh milk dari ibu sahaja..air masak pon gune cawan jer.. :)

oklah, sambung nanti nak tengok anak dan suami..hehe..ramai sbnrnye yang menunggu gambar dan cerita cuti2 HK n China ni..sabar yer kawan2 ;p

Tuesday, March 23, 2010

hongkong best !

3
sementara menunggu anak dan hubby bangun kasi update sket la kan...hehe..ni baru pas iron baju jap lagi nak pegi disneyland hongkong!!

hongkong memang cantek..memang beza sangat dengan guangzhou..bagai langit dan bumi..kekek..tapi untuk tujuan bisnes oke la..ermm takleh nak cite panjang2, nanti ade masa nak buat enrty pasal jalan2 china ..ni saje nak jenguk2 blog..tunggguuuu~~

Wednesday, March 17, 2010

mengemas!!

3
aisehh..lama dah tak update blog ni..busy sket laa ni pon baru sampai dari kampung halamanku terchenta..pastu banyak lagi kerje lain nak kene setel dulu..nak basuh2 baju..aaaaaa luse nak pergi CHINA! ni busy laa tgk tempat2 yang best kat ghuangzhou n hongkong!! last minute study ni..huhu..pastu nak check ape nak kene bawak..yerlaa bawak baby ni banyak la plak barang nak kene bawak..nak muatkan dalam satu beg!leceh nanti nak bawak beg banyak2..okelah nanti update lagi!

Monday, March 1, 2010

aisha dan solid food

5
beberapa jam yg lepas:

SiEha: xema..
mase mula bg aisha solid food..xema bg mkn ape?nestum ke?bubur ke?rusk ke?


jawapannye ialah BUBUR NASI.

meh nak share sket la pasal makanan pejal aisha..awal2 tu excited laa nak bagi dia makan..usya2 kat tenet mana2 resepi yg sesuai..aisha stat solid food masa dia 5bulan setengah..paed aisha yg suruh..kitorang bajet nak bagi masa dia 6 bulan..tapi takpelah doc kata oke jer awal2 tu kenalkan dia dengan nasi bubur kosong jer..sape2 baru nak belajar buat bubur baby, boleh la ikut cara ni..senang ajo.

BUBUR NASI KOSONG

- segenggam beras
- air

cara-cara

1. Masukkan separuh penuh air kedalam periuk kecil
2. Setelah ia mendidih, masukkan beras yang telah dibasuh. Biarkan nasi tu jadi lembik.
3. Blender laa bubur tu biar dia jadi lumat abess..

blender yang banyak berjasa untuk bubur aisha ibu gune philip hand blender..senang, mudah, cepat..nak bawak travel pon senang..hehe..boleh blender direct dari dalam periuk..(gune yg sebatang besau tu je..yang lain tak gune pon..simpan dalam kotak)

Photobucket


Lepas beberapa hari (dalam 3-4hari) aisha makan bubur kosong, ibu tambah la bahan2 lain yang lebih berkhasiat dan berprotein tinggi..

BUBUR NASI BAYI 6 BULAN keatas

- Segenggam beras (basuh bersih2)
- Ikan Salmon
- Brokoli
- Carrot
- kismis
- Pak Choi

Cara-caranye sama je macam masak bubur kosong tu, cume tambahkan la bahan2 yang ada ni..jangan sesekali masukkan garam yer..pastu last skali mestilah blender kasi lumat..

aisha makan 3 kali sehari..
pagi (9-10pagi)
tgh (12-2ptg)
mlm (7.30-8.30)

tiga2 kali tu makan bubur nasi..doc kata cube pagi bagi makan rusk..tapi aisha takmau..nak bubur ibu masak gak..sedap ek sayang..hehe..air masak ibu bagi gune sudu air dia..kalo gune sudu lain dia takmo yer..nak sudu air dia jugak..camtulaa ragam anakku..heeiihhh ibu sayang sangatttt kat aisha..

even aisha stat makan solid food tapi bf stil sama cam dulu..sama banyak jer..so far (aisha now 8mo) dia tak pernah minum susu formula dan juga minum ape2 melalui botol..yeszaaaa~~

setelah sebulan aisha makan ikan...ibu stat bagi makan ayam plak..sedapla sket kan..diselang seli la jugak dengan ikan..takkan tiap2 hari nak makan ayam..kadang2 letak kentang sket ker..tomato cherry sket ker..pelbagaikan laa supaya dia tak boring sangat..


our workplace

2
Photobucket



gambar ni di ambil pada jam lebih kurang 12.30 malam...tengok laa aisha menemani abah dia buat keje sambil melayan vcd kegemaran 'baby einstein'nye..skarang ni memang aisha suke tido lewat..sebab biasanye lepas makan dia tido..pastu bangun balik dalam pukul 10..ibu dia pon terkpaksa gak la tido lewat..huuu

ni sebenarnye tgh boring..anak tido, hubby men golf tak balik lg ni..arini masak bihun je laaa..sbb lauk nak masak dah habes..ingat malam ni nak pegi jusco equin shopping barang dapo..memang selalu beli kat jusco je..sebab dekat je tak smpai 5minit.

nanti sambung.

Sunday, February 28, 2010

ayam masak kurma

0
hari ahad biasanye kitorang duk rumah jer..kalo nak keluar pun biasanye weekdays laa sebab sume org keje..hehe..soping kompleks pon tak ramai..nak parking pon senang..syok betul suami keje sndiri ni..hehe..
ermm tadi tengahari menu AYAM MASAK KURMA..hubby berkali2 puji sedap :) menambah2 nasi tak hengat..aisha pon makan bubur menambah jugak harini..perasaan lega n happy tu tak dapat di gambarkan ..uhhh..alhamdulillah...(suke sangat2 bile aisha makan dengan senang lenangnye pastu burrrrrpp......)


Photobucket



Resepi simple ayam masak kurma pujaan hubby:

bahan-bahan:

dikisar
-bawang merah 4biji
-bawang putih 3biji

- ayam 6 ketul
- halia 1inci (di ketuk..hiris pon boleh)
- lada merah 2
- serai 1
- kayu manis 1inci
- pelaga 4
- bunga cengkih 3
- bunga lawang 2
- serbuk ayam kurma 3 sudu (digaul bersama bawang yg dikisar supaya menjadi pes)
- asam keping 1
- santan setengah kotak
- kentang 2 biji (d potong 4)
- bawang besar 1 biji (dipotong 4)
- bawang merah 1 biji (dihiris)
- bawang putih 1 biji (dihiris)
- garam dan gula secukup rasa

cara-cara memasaknye yer puan-puan:

1. Panaskan minyak. Masukkan hirisan bawang putih dan bawang merah, halia dan rempah ratus.
2. Masukkan pes ayam kurma dan serai (kalo kering tambah air sket)
3. Masukkan ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah.
4. Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih. Masukkan kentang dan masak sehingga kentang lembut.
5. Masukkan asam keping dan garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan bawang besar dan lada merah yang telah dibelah.
7. Tutup api..hidaaaannggg...makaaaaan..

Silalah mencuba :)

Saturday, February 27, 2010

"add ku sebagai follower! "

2
ahahaha..tadi berSMS dengan my besfren kzy..tak pasal2 suh dia add jadi follower..excited ni nak bitau dia akhirnyaku berjaya membuat sebuah blog! setelah lama dia memaksa " zima chaiyuk2 buat blog! aku tau ko buat mesti lawa.." lebih kurang macam tu la dia nak membakar semangatku untuk buat mende ni..(err tak habes2 lagi cite pasal buat blog ni..kih3)hehe thanx dear, jasamu di kenang2..lurve u~~

Friday, February 26, 2010

manyak onggg ini bulan..

3
aisha bersama rakan greynye (8 bulan)


uhhh aisha 8 bulan sudaaa...kejap je masa berlalu..seronok tengok perkembangan dia..antaranye ialah :

- sangat suke bebel2 (bahasa baby)
- suke menjerit bile takde org layan
- mengesot dengan laju (merangkak belom lagi..)
- gigi belum tumbuh (biar lambat asal selamat..lega ibu..hihi)
- suke bermain2 dan di layan sepenuh perhatian..
- berat 8.5kg (tak berapa nak naek sangat dari bulan lepas..)
- susu ibu adalah makanan kegemaran (harussssss)
- suke melambai2, tepuk amai2, head banging..hehe

oh harini ibu dah tukar cara masak bubur aisha..dlu pas masak blend..tapi skrg tidak lagi...tapi memerlukan masa yang lebih lama..sape nak try leh try la..cara-cara dia adalah seperti berikut yer..

bubur aisha 8 bulan:

- segenggam beras
- batang celery
- carrot
- ayam
- pakchoi
sayur2 dan ayam hendaklah dipotong dadu kecil2

cara-cara dia:

1. masukkan beras dalam air yg mendidih
2. masukkan ayam
3. masukkan batang celery n carrot
4. last skali masuk la pakchoi

kali ni ibu masak lama sket supaya nasi tu kembang dan betul2 jadi bubur lembik..
dulu sebelum ni kasar2 jer pastu blend..

kali ni 1st time try letak ikan bilis..tapi ikan bilis tu haruslah digoreng dulu (tanpa minyak) pastu d blender sampai jadi hancur sehancur hancurnya...pastu simpan dalam bekas kedap udara.. bile time nak makan, baru lah taburkan pada bubur tersebut supaya ade rasa masin2 sket...baru lah anak ibu berselera...nyummm2...

ni baru je balik dari umah kakak iparku..pergghh kari tetel..sedaaap..dapat la tapau sket buat makan dengan roti pagi esok..lagi satu excited sebab dapat sudu tuppeware..kihkih..yang kaler merah tu boleh laa letak dalam tempat gula, garam, serbuk kunyit..pastu lagi satu sudu kuning tu siap boleh sangkut kat cawan tu..memula pelik tengok design camtu..rupenye ade gune dia..keh3..jakun aku ni..haha

Thursday, February 25, 2010

ingin bermanja vs sup tulang

0
adusss arini cam penat sket..aisha asyik merengek nak ibu dia..mujur abah dia rajin nak tolong..mmm hari ni sempat la masak SUP TULANG kegemaran suami..habis laa seperiuk sup dan nasi 4setengah pot untuk dua orang..hihih...lupe nak amik gambar..berikut adelah resipi dan cara saye masak sup tulang feveret hubby:

SUP TULANG (versi ibu|xeema)

BAHAN A (blend)
bawang merah - 4biji
bawang putih - 3biji
halia - 1inci

BAHAN B
bunga lawang - 2biji
bunga cengkih- 4biji
kayu manis - 1batang
buah pelaga - 4biji

BAHAN C
tulang rusuk (utk 3-4org mkn)
isi daging
sup bunjut
garam
bawang goreng

Cara masak:

1. isi air dalam periuk penuh(jgn penuh sangat laa)
2. dah mendidih air tu masuk la daging dan tulang ke dalam periuk
3. letak laa sudu besi dalam periuk tu sekali supaya isi daging cepat lembut
rebus dalam 1-2jam..lagi lama lg lembut..api kecik je..

4. bile rasa dah lembut daging tu..boleh la tumis bahan A (blend dulu) dan bahan B dalam kuali berasingan hingga kekunigan.(jgn lupe masuk minyak ye nak tumis tu..hehe)
5. masuk semua bahan yg d tumis tu dalam periuk daging tadi yer puan-puan..
6. masuk sup bunjut dan sedikit bawang goreng
7. letak laa garam secukup rasa...siaaapppppp

sonang aje...dan sedaaapppp..selamat mencubaaaaa~~