Monday, March 1, 2010

aisha dan solid food

beberapa jam yg lepas:

SiEha: xema..
mase mula bg aisha solid food..xema bg mkn ape?nestum ke?bubur ke?rusk ke?


jawapannye ialah BUBUR NASI.

meh nak share sket la pasal makanan pejal aisha..awal2 tu excited laa nak bagi dia makan..usya2 kat tenet mana2 resepi yg sesuai..aisha stat solid food masa dia 5bulan setengah..paed aisha yg suruh..kitorang bajet nak bagi masa dia 6 bulan..tapi takpelah doc kata oke jer awal2 tu kenalkan dia dengan nasi bubur kosong jer..sape2 baru nak belajar buat bubur baby, boleh la ikut cara ni..senang ajo.

BUBUR NASI KOSONG

- segenggam beras
- air

cara-cara

1. Masukkan separuh penuh air kedalam periuk kecil
2. Setelah ia mendidih, masukkan beras yang telah dibasuh. Biarkan nasi tu jadi lembik.
3. Blender laa bubur tu biar dia jadi lumat abess..

blender yang banyak berjasa untuk bubur aisha ibu gune philip hand blender..senang, mudah, cepat..nak bawak travel pon senang..hehe..boleh blender direct dari dalam periuk..(gune yg sebatang besau tu je..yang lain tak gune pon..simpan dalam kotak)

Photobucket


Lepas beberapa hari (dalam 3-4hari) aisha makan bubur kosong, ibu tambah la bahan2 lain yang lebih berkhasiat dan berprotein tinggi..

BUBUR NASI BAYI 6 BULAN keatas

- Segenggam beras (basuh bersih2)
- Ikan Salmon
- Brokoli
- Carrot
- kismis
- Pak Choi

Cara-caranye sama je macam masak bubur kosong tu, cume tambahkan la bahan2 yang ada ni..jangan sesekali masukkan garam yer..pastu last skali mestilah blender kasi lumat..

aisha makan 3 kali sehari..
pagi (9-10pagi)
tgh (12-2ptg)
mlm (7.30-8.30)

tiga2 kali tu makan bubur nasi..doc kata cube pagi bagi makan rusk..tapi aisha takmau..nak bubur ibu masak gak..sedap ek sayang..hehe..air masak ibu bagi gune sudu air dia..kalo gune sudu lain dia takmo yer..nak sudu air dia jugak..camtulaa ragam anakku..heeiihhh ibu sayang sangatttt kat aisha..

even aisha stat makan solid food tapi bf stil sama cam dulu..sama banyak jer..so far (aisha now 8mo) dia tak pernah minum susu formula dan juga minum ape2 melalui botol..yeszaaaa~~

setelah sebulan aisha makan ikan...ibu stat bagi makan ayam plak..sedapla sket kan..diselang seli la jugak dengan ikan..takkan tiap2 hari nak makan ayam..kadang2 letak kentang sket ker..tomato cherry sket ker..pelbagaikan laa supaya dia tak boring sangat..


5 komen:

miss anne on March 1, 2010 at 10:13 PM said...

sukenye bile ade anak sendiri..huhhu..hari2 plan untuk die..

xeema on March 1, 2010 at 10:29 PM said...

hehe tula..miss anne bile lg?? :)

♥siEha♥ on March 2, 2010 at 8:58 AM said...

ok xema..thank 4 da recepi..nak try tuk amie..

♥siEha♥ on March 2, 2010 at 8:58 AM said...

ok..tq xema 4 da recepi...nak try utk amie..

xeema on March 2, 2010 at 11:22 PM said...

oke..selamat mencube...kalo ade pape tanye je la k:)