Saturday, March 27, 2010

jalan-jalan Hong Kong..

9
atas permintaan ramai (cewaaaahh!) kasi up la sket gambar masa kat hongkong..sket2 dulula ek..tak larat nak upload lagi..nak cerita pon tunggu mood betul2 datang..sebab ni sibuk dengan anak lagi..nak g sana sini lagi...banyak bende lagi nak setel..hihi (busy terlebey sudaaaaa~)


@ tsim sha tsui



@ victoria peak



bersama mickey n minnie @ disneyland hongkong


hehe 3 gambar dah la..nanti lain masa sambung lagi k..nak bersiap2 nak keluar ke bora ombak reunion ex skool hubby...daaa~


9 bulan cepat je masa berlalu

4
Photobucket


hehe aisha tengah belajar nak tatih tu..suke sangat dia bile dapat berdiri sndiri..pastu tepuk2 tangan..dah tak sabar nak jalan yer anak ibu... :)

aisha sekarang agak kuat makan..pantang ibu suap mesti nganga je mulut..macam biasa aisha masih suke bubur nasi ibu masak..nestum ke ape ke yang jual kat supermarket sume dia reject..pernah try bagi dia neslac perasa bilis..saje la nak try untuk kot2 emgency ke pape..tapi suap je satu sudu aisha muntah balik..pastu mata n bawah mulut dia merah2..mmm mungkin tak seswai untuk aisha..sian anak ibu..uhuk2..sebab tu la mana2 pegi (kalo kene tdo otel) mesti kene bawak slow cooker dia tu...kalo balik kampung ke ape takyah la bawak..gune periuk biasa sudaaaa..hehe..

Photobucket


aisha yang sangat suke buat2 muke busyuk...sape tak geram yang menengoknye..gambar2 ni sume masa kat guangzhou n hong kong..yerla meraikan umur 9 bulan di sana kan..hehe

Photobucket


Photobucket


Photobucket



"abaaangg" camtu la aisha panggil abah dia..hehe..dia duk dengar ibu dia duk panggil abah dia abang..so dia ikut jugak laa nak panggil abang..panggil ibu dia "abaaa" heheh...takpela aisha..dah besar sket pandai la awak nanti..hihi..

aaaaaaaaaaaaa aisha dah ade 2 gigi kat depan belah bawah...wawawaaa menjerit aje ibu sekarang ni..hihi..sehingga sekarang, aisha adalah seorang yang tak reti minum menggunakan botol susu..hehe..yerla ibu tak pernah ajar kan..aisha dapat direct fresh milk dari ibu sahaja..air masak pon gune cawan jer.. :)

oklah, sambung nanti nak tengok anak dan suami..hehe..ramai sbnrnye yang menunggu gambar dan cerita cuti2 HK n China ni..sabar yer kawan2 ;p

Tuesday, March 23, 2010

hongkong best !

3
sementara menunggu anak dan hubby bangun kasi update sket la kan...hehe..ni baru pas iron baju jap lagi nak pegi disneyland hongkong!!

hongkong memang cantek..memang beza sangat dengan guangzhou..bagai langit dan bumi..kekek..tapi untuk tujuan bisnes oke la..ermm takleh nak cite panjang2, nanti ade masa nak buat enrty pasal jalan2 china ..ni saje nak jenguk2 blog..tunggguuuu~~

Wednesday, March 17, 2010

mengemas!!

3
aisehh..lama dah tak update blog ni..busy sket laa ni pon baru sampai dari kampung halamanku terchenta..pastu banyak lagi kerje lain nak kene setel dulu..nak basuh2 baju..aaaaaa luse nak pergi CHINA! ni busy laa tgk tempat2 yang best kat ghuangzhou n hongkong!! last minute study ni..huhu..pastu nak check ape nak kene bawak..yerlaa bawak baby ni banyak la plak barang nak kene bawak..nak muatkan dalam satu beg!leceh nanti nak bawak beg banyak2..okelah nanti update lagi!

Monday, March 1, 2010

aisha dan solid food

5
beberapa jam yg lepas:

SiEha: xema..
mase mula bg aisha solid food..xema bg mkn ape?nestum ke?bubur ke?rusk ke?


jawapannye ialah BUBUR NASI.

meh nak share sket la pasal makanan pejal aisha..awal2 tu excited laa nak bagi dia makan..usya2 kat tenet mana2 resepi yg sesuai..aisha stat solid food masa dia 5bulan setengah..paed aisha yg suruh..kitorang bajet nak bagi masa dia 6 bulan..tapi takpelah doc kata oke jer awal2 tu kenalkan dia dengan nasi bubur kosong jer..sape2 baru nak belajar buat bubur baby, boleh la ikut cara ni..senang ajo.

BUBUR NASI KOSONG

- segenggam beras
- air

cara-cara

1. Masukkan separuh penuh air kedalam periuk kecil
2. Setelah ia mendidih, masukkan beras yang telah dibasuh. Biarkan nasi tu jadi lembik.
3. Blender laa bubur tu biar dia jadi lumat abess..

blender yang banyak berjasa untuk bubur aisha ibu gune philip hand blender..senang, mudah, cepat..nak bawak travel pon senang..hehe..boleh blender direct dari dalam periuk..(gune yg sebatang besau tu je..yang lain tak gune pon..simpan dalam kotak)

Photobucket


Lepas beberapa hari (dalam 3-4hari) aisha makan bubur kosong, ibu tambah la bahan2 lain yang lebih berkhasiat dan berprotein tinggi..

BUBUR NASI BAYI 6 BULAN keatas

- Segenggam beras (basuh bersih2)
- Ikan Salmon
- Brokoli
- Carrot
- kismis
- Pak Choi

Cara-caranye sama je macam masak bubur kosong tu, cume tambahkan la bahan2 yang ada ni..jangan sesekali masukkan garam yer..pastu last skali mestilah blender kasi lumat..

aisha makan 3 kali sehari..
pagi (9-10pagi)
tgh (12-2ptg)
mlm (7.30-8.30)

tiga2 kali tu makan bubur nasi..doc kata cube pagi bagi makan rusk..tapi aisha takmau..nak bubur ibu masak gak..sedap ek sayang..hehe..air masak ibu bagi gune sudu air dia..kalo gune sudu lain dia takmo yer..nak sudu air dia jugak..camtulaa ragam anakku..heeiihhh ibu sayang sangatttt kat aisha..

even aisha stat makan solid food tapi bf stil sama cam dulu..sama banyak jer..so far (aisha now 8mo) dia tak pernah minum susu formula dan juga minum ape2 melalui botol..yeszaaaa~~

setelah sebulan aisha makan ikan...ibu stat bagi makan ayam plak..sedapla sket kan..diselang seli la jugak dengan ikan..takkan tiap2 hari nak makan ayam..kadang2 letak kentang sket ker..tomato cherry sket ker..pelbagaikan laa supaya dia tak boring sangat..


our workplace

2
Photobucket



gambar ni di ambil pada jam lebih kurang 12.30 malam...tengok laa aisha menemani abah dia buat keje sambil melayan vcd kegemaran 'baby einstein'nye..skarang ni memang aisha suke tido lewat..sebab biasanye lepas makan dia tido..pastu bangun balik dalam pukul 10..ibu dia pon terkpaksa gak la tido lewat..huuu

ni sebenarnye tgh boring..anak tido, hubby men golf tak balik lg ni..arini masak bihun je laaa..sbb lauk nak masak dah habes..ingat malam ni nak pegi jusco equin shopping barang dapo..memang selalu beli kat jusco je..sebab dekat je tak smpai 5minit.

nanti sambung.