Sunday, February 28, 2010

ayam masak kurma

0
hari ahad biasanye kitorang duk rumah jer..kalo nak keluar pun biasanye weekdays laa sebab sume org keje..hehe..soping kompleks pon tak ramai..nak parking pon senang..syok betul suami keje sndiri ni..hehe..
ermm tadi tengahari menu AYAM MASAK KURMA..hubby berkali2 puji sedap :) menambah2 nasi tak hengat..aisha pon makan bubur menambah jugak harini..perasaan lega n happy tu tak dapat di gambarkan ..uhhh..alhamdulillah...(suke sangat2 bile aisha makan dengan senang lenangnye pastu burrrrrpp......)


Photobucket



Resepi simple ayam masak kurma pujaan hubby:

bahan-bahan:

dikisar
-bawang merah 4biji
-bawang putih 3biji

- ayam 6 ketul
- halia 1inci (di ketuk..hiris pon boleh)
- lada merah 2
- serai 1
- kayu manis 1inci
- pelaga 4
- bunga cengkih 3
- bunga lawang 2
- serbuk ayam kurma 3 sudu (digaul bersama bawang yg dikisar supaya menjadi pes)
- asam keping 1
- santan setengah kotak
- kentang 2 biji (d potong 4)
- bawang besar 1 biji (dipotong 4)
- bawang merah 1 biji (dihiris)
- bawang putih 1 biji (dihiris)
- garam dan gula secukup rasa

cara-cara memasaknye yer puan-puan:

1. Panaskan minyak. Masukkan hirisan bawang putih dan bawang merah, halia dan rempah ratus.
2. Masukkan pes ayam kurma dan serai (kalo kering tambah air sket)
3. Masukkan ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah.
4. Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih. Masukkan kentang dan masak sehingga kentang lembut.
5. Masukkan asam keping dan garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan bawang besar dan lada merah yang telah dibelah.
7. Tutup api..hidaaaannggg...makaaaaan..

Silalah mencuba :)

Saturday, February 27, 2010

"add ku sebagai follower! "

2
ahahaha..tadi berSMS dengan my besfren kzy..tak pasal2 suh dia add jadi follower..excited ni nak bitau dia akhirnyaku berjaya membuat sebuah blog! setelah lama dia memaksa " zima chaiyuk2 buat blog! aku tau ko buat mesti lawa.." lebih kurang macam tu la dia nak membakar semangatku untuk buat mende ni..(err tak habes2 lagi cite pasal buat blog ni..kih3)hehe thanx dear, jasamu di kenang2..lurve u~~

Friday, February 26, 2010

manyak onggg ini bulan..

3
aisha bersama rakan greynye (8 bulan)


uhhh aisha 8 bulan sudaaa...kejap je masa berlalu..seronok tengok perkembangan dia..antaranye ialah :

- sangat suke bebel2 (bahasa baby)
- suke menjerit bile takde org layan
- mengesot dengan laju (merangkak belom lagi..)
- gigi belum tumbuh (biar lambat asal selamat..lega ibu..hihi)
- suke bermain2 dan di layan sepenuh perhatian..
- berat 8.5kg (tak berapa nak naek sangat dari bulan lepas..)
- susu ibu adalah makanan kegemaran (harussssss)
- suke melambai2, tepuk amai2, head banging..hehe

oh harini ibu dah tukar cara masak bubur aisha..dlu pas masak blend..tapi skrg tidak lagi...tapi memerlukan masa yang lebih lama..sape nak try leh try la..cara-cara dia adalah seperti berikut yer..

bubur aisha 8 bulan:

- segenggam beras
- batang celery
- carrot
- ayam
- pakchoi
sayur2 dan ayam hendaklah dipotong dadu kecil2

cara-cara dia:

1. masukkan beras dalam air yg mendidih
2. masukkan ayam
3. masukkan batang celery n carrot
4. last skali masuk la pakchoi

kali ni ibu masak lama sket supaya nasi tu kembang dan betul2 jadi bubur lembik..
dulu sebelum ni kasar2 jer pastu blend..

kali ni 1st time try letak ikan bilis..tapi ikan bilis tu haruslah digoreng dulu (tanpa minyak) pastu d blender sampai jadi hancur sehancur hancurnya...pastu simpan dalam bekas kedap udara.. bile time nak makan, baru lah taburkan pada bubur tersebut supaya ade rasa masin2 sket...baru lah anak ibu berselera...nyummm2...

ni baru je balik dari umah kakak iparku..pergghh kari tetel..sedaaap..dapat la tapau sket buat makan dengan roti pagi esok..lagi satu excited sebab dapat sudu tuppeware..kihkih..yang kaler merah tu boleh laa letak dalam tempat gula, garam, serbuk kunyit..pastu lagi satu sudu kuning tu siap boleh sangkut kat cawan tu..memula pelik tengok design camtu..rupenye ade gune dia..keh3..jakun aku ni..haha

Thursday, February 25, 2010

ingin bermanja vs sup tulang

0
adusss arini cam penat sket..aisha asyik merengek nak ibu dia..mujur abah dia rajin nak tolong..mmm hari ni sempat la masak SUP TULANG kegemaran suami..habis laa seperiuk sup dan nasi 4setengah pot untuk dua orang..hihih...lupe nak amik gambar..berikut adelah resipi dan cara saye masak sup tulang feveret hubby:

SUP TULANG (versi ibu|xeema)

BAHAN A (blend)
bawang merah - 4biji
bawang putih - 3biji
halia - 1inci

BAHAN B
bunga lawang - 2biji
bunga cengkih- 4biji
kayu manis - 1batang
buah pelaga - 4biji

BAHAN C
tulang rusuk (utk 3-4org mkn)
isi daging
sup bunjut
garam
bawang goreng

Cara masak:

1. isi air dalam periuk penuh(jgn penuh sangat laa)
2. dah mendidih air tu masuk la daging dan tulang ke dalam periuk
3. letak laa sudu besi dalam periuk tu sekali supaya isi daging cepat lembut
rebus dalam 1-2jam..lagi lama lg lembut..api kecik je..

4. bile rasa dah lembut daging tu..boleh la tumis bahan A (blend dulu) dan bahan B dalam kuali berasingan hingga kekunigan.(jgn lupe masuk minyak ye nak tumis tu..hehe)
5. masuk semua bahan yg d tumis tu dalam periuk daging tadi yer puan-puan..
6. masuk sup bunjut dan sedikit bawang goreng
7. letak laa garam secukup rasa...siaaapppppp

sonang aje...dan sedaaapppp..selamat mencubaaaaa~~