Sunday, May 2, 2010

ibu sangat busy sekarang..

1
uhh...baru pas baek demam..nanti la sambung lagi..uhuk2..

Sunday, April 25, 2010

aisha first gym!

3


Ramai juga yang berkenan dengan mende ni sejak ibu upload gambo ni kat facebook beberapa hari yang lepas...ramai tanye beli kat mana...siap ade yang suruh belikan lagi..heheh..best2!!

aisha memang suke duk dalam ni..tapi takleh lama2...menjerit jugak kalo kene tinggal..ingatkan boleh laa dia duk lama2 dalam tu...ibu pon boleh laa wat keje umah ke..masak ke...uh uh uh...tapi tinggal 5-10 minit dah bising..kene teman dia main bola (aisha nak kene ade kawan dalam umah ni..hhee)..tapi takpe..mujo abah dia ade teman dia main baling2 bola...pastu umah pon bersepah..baguss..ibu boleh exercise tiap2 hari..

'my first gym' ni ibu beli kat Littlewhiz.com nak beli online boleh...beli kat showroom dia pon boleh..showroom dia dekat setia alam,shah alam. Kitorang suke beli kat situ..barang2 dia best dan murah jugak...selalu ade diskaun..hehhe..

Satu ketika dulu..cewah..nak share gak ni...aisha pernah masuk cute baby contest...dan tak di sangka-sangka aisha la pemenangnye...hadiah sungguh lumayan...Recaro Baby Car Seat..mujur la tak beli lagi car seat untuk aisha...ngam2 masa dapat hadiah tu aisha dah 6 bulan..alhamdulillah dah rezeki..thanx to littlewhiz.com :)
Oh ya! sebenarnye 'my first gym' aisha ni hadiah untuk saguhati untuk contest tu..tapi ibu ngan abah berkenan gak..so beli la satu untuk aisha...hehehe..

senarai nama pemenang


ni la hadiahnye..lena je aisha

Tuesday, April 13, 2010

makanan dan keperluan bayi untuk perjalanan jauh..

7
Berbalik kepada soalan #5 yang d tanye pada last entry..

"baby items....kalau boleh explain more...luckily my doter pun Bf....tp, part makanan dia tuh...dia pun mkn bubur ns jugak...yg kau msk before departure tuh thn sampai bila...sampai sana kau msk yg lain ke mcm maner?"

Aritu punye checklist barang nak bawak pegi China, dah hilang tah kemana...tapi rasanye ingat lagi laa ape barang2 yang penting kene bawak untuk aisha..so check it out:

1- ubat demam & selsema (mintak doc siap2..just in case..tapi alhamdulillah aisha sihat jer sepanjang percutian)

2- thermometer

3- slow cooker 1.5 litre

4- hand blender

5- feveret toy aisha

6- stroller

7- food jar (termasuk sudu, bekas, cawan)

8- beras, carrot, celery, ikan bilis

9- diapers (aritu bawak 35 keping untuk 7 hari..cukup2 jer..)

10- kain lampin (untuk alas nak tukar diaper..tak bawak alas getah pon..)

11- nursing cover / selimut

12- baby wipes (make sure cukup)

13- plastik (untuk buang pampes)

14- baby lotion (takot kat sana kulit kering..tapi tak gune pon..hehe)

15- bib

16- stokin

17- carrier (aritu bawak takot takleh masuk stroller..tapi sia2 jer bawak tak gune pon..hehee)

18- hand sanitizer

19- shampoo/sabun (bawak yang Anakku btol paling kecik tu)

20- baju sejuk/sweater

21- minyak yuyi, drapoline, sikat (buh dalam satu beg kecik)

22- pasport dia jangan lupe...hehehe..

Pasal makanan dia pulak....makanan utama aisha susu ibu dan bubur nasi..

menggunakan nursing cover untuk bf aisha


Dalam ni la aisha salu makan setiap kali keluar jalan


Haritu sebelum berlepas, dah masak siap2 bubur nasi aisha..simpan dalam food jar, so dia keep warm laa dalam tu..

Sesampai hotel, terus on aisha punye slow cooker, elok lagi bubur tu..tuang sume dalam slow cooker tu, panaskan supaya bubur tu tahan sampai ke malam..takde la basi dan nak kene masak lagi..
kite kan berjalan..so takyah leceh2 nak masak berkali2..dah la slow cooker tu memang slow..kekeke..nak masak tunggu punye la lama...so pepandai bajet la kan..

Setiap kali nak keluar, food jar aisha tu wajib bawak! Pernah sekali tu di Guangzhou, food jar tertinggal dalam teksi!!! camne tah ibu leh tercareless aritu...punye laa nak menangess ni...sedih sangat..yerrlaa sayang sangat mende tu..ke mana2 mesti bawak...lagi pon aritu nanti aisha nak makan ape..macam2 dah pikir.huk3..melilau2 gak la mata cari balik teksi tu...dah la sume teksi sama kan..malam pulak tu..uhhh..give up dah masa tu..pastu hubby kata takpela nak wat camne..dia pon suh naek atas (masa tu nak beli tiket nak naek cruise)...dalam 10 minit lepas tu...mata ni ttibe nak terpandang kat jalan raya (jauh gak laa jalan dengan tempat kitorang tu).." haaa bang!! tu teksi tu..ima cam muke dia!! cepat bang!!" hubby terus lari pegi kat teksi tu...driver tu tak pasan kitorang lagi..ibu pon lambai2 laa kat teksi tu...dia pon lambai balik suh amik barang tertinggal..masa tu happy tak terkata..bersyukur sangat2...mujur laa malam tu naek teksi yang agak skema pemandunye...hahaha..pakai spek..nampak baek gak laa..sebabnye sebelum2 ni sume driver teksi kasar2 n nak cepat jer..tak peramah langsung...sabar jer laa...huuu..thanx laa kepada driver teksi tu yang sanggup patah balik cari kitorang..dengan kesibukan jalan raya waktu tu...wahai driver teksi..jasamu akan d kenang sampai bile2......hehehe....errrkk chup...kite tengah cite pasal ape tadi yer...errk..sorry panjang pulak kisah food jar ni..ngeh3...

oke..oke..berbalik pasal makanan tadi...hihi...sepanjang bercuti, setiap pagi bangun pukul 4 pagi masak bubur aisha...(tips: kalau nak cepat masak pakai slow cooker tu, buh air panas terus dalam pot tu...sebelum2 ni pakai air mineral jer, lambat ya ampun nak tunggu panas..) sementara tunggu masak tu sempat laa iron2 baju..online kejap..hehe..pas masak tu, blend laa ape lagi..kalo taknak blender pon takpe, sayur2 tu potong laa halus2...nanti lenyek2 kan jer....tapi aisha suke makan bubur nasi yang dah d blend menggunakan hand blender itu..

Kalo berjalan jauh, takkan nak bawak ikan/ayam kan..so bawak ikan bilis kan senang..ikan bilis tu goreng dulu (tanpa minyak)..then kisar lumat..simpan dalam bekas kedap udara...so setiap kali nak bagi makan, tabur laa atas bubur nasi dia..nyum2 laju je aisha makan...masa bercuti aisha memang kuat makan...pagi, petang, malam..kalo kat rumah ni pagi dia tak berapa nak makan..

Alhamdulillah...makanan anak ni takde masalah kalo nak berjalan jauh...dan takde alasan leceh ke ape ke kepada ibu-ibu yang ingin anak-anak mereka untuk dapat yang terbaik...betul tak??heheh..so harap entry kali ni dapat membantu oke! thanx kepada kawan ku yang bertanye itu...kalo nak tau ape2, tanye je ok~~ sharing is caring :)