Wednesday, April 7, 2010

First Time Flying AIRASIA with my 9-months old baby

assalamualaikum...
lama rasanye tak update...kali ni saje nak share pada kawan-kawan tentang tips2 atau keperluan si kecil untuk perjalanan jauh...yerla kawan-kawan skarang ramaiiiiii sangat dah ade baby kan (sonok aisha tak putus2 melawat kawan-kawan yang baru lahir).. yang kuat berjalan (macam kami..hehe) boleh laa rujuk sket2 kat sini...penat jugak sbnrnye nak pikir n siap2kan keperluan si kecil ni...(termasuk keperluan bapak dia..hihi) hmmm..so ni cerita melalui pengalaman masa pergi ke HK, China hari tu...


ni dalam flight..hubby n anak lena d buai mimpi....


Perjalanan dengan kereta tu senang la sket kan...tapi kalo dengan flight kene amik kira macam2 gak laa...antaranya:

1. Pastikan booking online tiket seat depan sekali untuk pergi dan balik...(make sure booking awal2 sebelum orang amik dulu). Ini supaya anak dan ibu lebih selesa sebab depan ni luas sket..(lagi pon dekat dengan tandas..makanan ibu dan abah pon cepat sampai =P)

2. Bawak siap2 makanan si kecil (sebelum bertolak ibu dah masak siap2 bubur aisha seawal 3 pagi :-) flight masa tu kul 5.50pagi)..kalau yang menyusu botol tu jangan la lupe bawak segala bekal2nye yer...dalam kapal terbang dah ade air panas..ade orang kata flusk tak leh buke masa terbang..tak sure betul ke tak..tak test lagi..(cuz i am breastfeeding)

3. bawak barang kesukaan si kecil..(aritu ibu bawak buku feveret aisha..alhamdulillah aisha memang tak banyak ragam)

4. STROLLER!! (mesti kene bawak punyeee!!) jangan risau stroller boleh bawak...nanti masa check in kat airport tu bagitau kat kaunter staf kita bawa stroller..nanti dia bagi tag untuk mengelakkan daripada hilang atau tertinggal..sebelum naek plane, tinggal stroller kat tangga jer, nanti diorang bawak masuk kargo..pastu nanti amik kat baggage claim.

5. Beg pakaian jangan bawak banyak..nanti tak muat tangan..so aritu kitorang bawak satu beg pakaian sahaja untuk memudahkan perjalanan..if bawak dua beg besar, leceh plak nak bawak stroller lagi...so nak packing barang masuk beg kene cukup2 jer takleh lebih2..hand carry bag ibu bawak satu, abah dia bawak satu (isi camera)


Dalam hand carry bag ibu letak:
- pampers - 3
- wet wipes
- baju spare aisha
- nursing cover
- makanan aisha
- mineral water
- hand sanitizer
gambar beg kat sebelah..comel2 jer yer..

ermm okess..setakat ni dulu..harap sedikit sebanyak dapat membantu ibu-ibu yang nak bawa anak kecil terbang d awan...:)

wssalam..

0 komen: