Saturday, April 10, 2010

sesi interview :p

hehe sebenarnye my friend, mel (bukan nama sebenar) ade tanye pasal jalan-jalan HONGKONG di facebook..so memudahkan lagi laa ibu nak bercerita pasal trip ke sana...kalo tak entah bile nak cite pasal ni...banyak jugaklah soklan2 yang di ajukan..so senang cite jawab je la kan....takyah cite panjang..layaaannnzz~

1) kau naik flight aper?...air asia/mas?
= air asia. Actually kitorang ke Guangzhou dulu selama 3 hari..dari Guangzhou naek bas je ke Hong Kong..amik masa 2 jam..

Otw ke HK..aisha excited betul! erkk ibu dia sbenarnye.. =P


2) mcm maner perjalanan tour kau..mksud aku, stay kt maner...then ke maner....
= stay kat imperial hotel 4 hari 3 malam..hotel tu tengah2 bandar tsim sha tsui kat nathan road (ramai muslim)-best location.




Hari pertama:

sampai2 je hotel tu dah petang..lepas check in tu pegi makan..pastu rest jap..siap2 untuk keluar jalan2 malam..teruja nak tengok suasana hongkong di waktu malam di Tsim Sha Tsui..memang mengujakan...uuhhh besttt :)

Hongkong Island view dari Tsim Sha Tsui


Hari Kedua:
Disneyland!! Nak ke sana senang sangat...Kalau naek MTR dari Tsim Sha Tsui, benti kat Lai King then tukar train ke Sunny Bay..pastu naek train Disneyland terus sampai ke sana...

ni train ke disneyland..comel tingkap dia bentuk mickey =)


Seharian gak laa kat sana..itupun tak abes pusing lagi..penat jugak tapi best..kat sana ade baby care..tempat tu paling kitorang kerap kunjungi.hehe..tempat menyusu dia selesa..

Malam plak ade firework yang sangat2 cantek kat sleeping beauty castel...rasa nak nanges jer tengok..hehe...hubby sibuk amik gambar dengan tripodnye...hasilnye..jeng3...

hasil tangkapan hubby..cunzzz


Hari Ketiga:

Kitorang pegi Ngong Ping 360. kene naek cable car untuk sampai ke atas..kat atas tu sejuk jugak laa..tak banyak yang best sangat pon..jalan2 je laa amik2 gambar..tapi best sebab kitorang naek kristal cable car...gerun gak laa sebab boleh nampak jelas view bawah..

dalam cable car..aisha tidur je sepanjang ke puncak


da nak balik aisha baru bangun..hihi


Kepada kawanku yang bertanye soalan ini yang juga menyusu anaknye, jangan risau..ade jugak tempat menyusu...tapi dia kunci..kene call diorg suh buke pintu tu..nombor ade tampal kat pintu tu..dalam tu cam bilik ofis yang tak digunakan lagi..oke je tempat dia..asalkan boleh menyusu..tapi aisha bawak jugak bekal bubur nasi dia..mana2 mesti kene bawak punye...kalo tak, nak makan ape anak ibu...hehe..

Tak lama mana pon kat atas tu..jalan2 amik gambar then balik laaa naek cable car gak la kan..takkan naek kereta kuda plak..sampai bilik petang camtula..ktorang decide nak rest kat otel dulu sementara tunggu malam..(sebab haritu ibu cam tak sihat..pening2..nak muntah..semacam jer rasa...) haaa jangan pikir lain...hehe..

Malam tu pas magreb gerak keluar dari otel..makan dulu yang penting..malam tu makan kat Wanchai (kene seberang laut..naek MTR ke Wanchai)..Pas makan amik teksi pergi ke Victoria Peak. waaa tempat tu cantekkk..view bandar Hongkong dari atas bukit...bangunan kat sana kan semuanye berlampu...meriah gitu...so amik laaa gambar banyak2 yer...

@ The Peak


Naek ke Peak tu kitorang naek teksi kan..tapi turun bawah kitorang naek tram. Kalo turun bawah naek minibus, teksi tak best sebab tak nampak view luar cantek..nak naek tram ni kene beli tiket..ade kaunter area situ..tapi kalau nak naek tram untuk naek ke atas pon boleh sebenarnye..suh driver teksi tu hantar ke tram station tu..

Dalam tram nak turun ke bawah..aisha sempat berkenalan..hehe


Sebenarnye dalam list trip kitorang nak pegi ke Madame Tussauds kat area peak tu jugak, tapi malangnye tak sempat..sebab dah lewat malam..so balik jer laa..takpe laa ..next time..ahakss!!

Nak balik ke otel kene seberang laut dulu, kitorang tak naek MTR..Naek Star Ferry. Murah jer..merasa gak laa naek ferry sebelum balik M'sia.hehe..Star ferry ni kira pengangkutan utama diorang kat sana untuk seberang laut selain MTR. Nak ke sini kene amik teksi cakap kat driver 'saya nak ke star ferry' yer...bukan ferry-ferry yer..nanti kene marah dengan driver teksi..hahahahaha...adehh..Driver teksi kat hongkong ni ok la sket berbanding kat Guangzhou..kat sini diorang pandai gak speaking sket2..kalo kat guangzhou tu diorang cakap ngan kite bahasa diorg...dah laa tak peramah langsung!! hampeh jer..

atas Star Ferry


Hari Keempat (last day):
Flight kitorang pukul 5.55petang..so sementara tu kitorang pergi ke Ladies Market di Mongkok. Cuaca haritu agak sejuk jugak (15'C) sebab malam tu hujan..tapi kitorang rileks jer pakai baju biasa2..hubby siap pakai shortsleeve..aisha je pakai tebal..kang selsema plak..Oke kat ladies market ni ade jual macam2..handbag, baju, sebinier2, macam2 laa..jangan lupe tawar menawar..sebab dia memang letak harga tinggi pada orang luar..tapi bile tawar2 hamik ko..murah jer..kene pandai laa..tapi janganlaa tawar bagai nak rak pastu tanak beli plak..diorang tu agak mafia yer..laki pompuan sama je..kebanyakan penjual banyak pompuan..memang cara diorang niaga camtu la kot..sebab sume sama je gaya...

Ladies Market @ Tung Choi Street, Mongkok


Oke...dah penat shopping..masa pon cukup2 je ni nak kejar flight time. Nak ke airport naek MTR gak..mudah bukan?? uhhh kalau laa mesia leh wat sistem camni, ramai la orang gune public transport ni..jalan pon tak sesak..tak jammed..

3) susah x cr restoran halal?...kalau ada, kt maner...
= hmmm taklah susah mana nari cari restoran halal ni..tapi kalau yang suke memilih2 tu memang susah gak laa...kat sana banyak indian muslim n pakistan..kalau nak check mana restoran halal klik bawah ni
-Restoran Halal di Hongkong1
-Restoran Halal di Hong Kong2

4) traveling from 1 place to another...naik apa...cost....suggestions
= Dari hotel tu dekat sangat dengan Tsim Sha Tsui MTR (MTR ni train cam LRT la). Dalam satu bandar tu banyak gate nak masuk ke MTR ni sebenarnye(public transport ni memang mudah kat sana)..jalan kaki je dari hotel imperial..kalau yang bawak stroller tu susah laa nak turun ke station gune tangga..so kitorang masuk dalam i-Square (shopping complex dekat dengan hotel) gune lif turun ke MTR..senanggg sangat nak kemana2..MTR menghubung ke semua destinasi!! tak perlu naek teksi atau bas..murah pon murah jer...Kalau nak lagi senang, nanti pegi 7eleven kat sana (memang banyak 7eleven) beli buku/ map MTR..kalau mesia leh wat sistem camni kan bagus...ramai la orang nak naek public transport ni..jalan tak sesak..tak jammed..menjimatkan masa..



dalam MTR



menunggu MTR


5) baby items....kalau boleh explain more...luckily my doter pun Bf....tp, part makanan dia tuh...dia pun mkn bubur ns jugak...yg kau msk before departure tuh thn sampai bila...sampai sana kau msk yg lain ke mcm maner
= Haaa soklan ni i suke! Tapi nak jawab kat next entry boleh tak =P. Harap puan bersabar yer.... =)

6) tempat2 yg patut aku lawat...
= Oke ni antara tempat yang best kat sana...banyak lagi tempat yang tak sempat kitorang pegi sebenarnye..tak cukup masa...uhuk2..

1) Disneyland !! (wajib)
2) Tsim Sha Tsui tengok HK Island
3) Ngong Ping 360
4) Victoria Peak
5) Ladies Market
6) Ocean Park - tak sempat pegi
7) HK Space Museum - tak sempat pegi
8) Madame Tussauds - tak sempat pegi gak!!

Tempat yang best untuk shopping plak:

1) Harbour City kat Tsim Sha Tsui
2) Times Square in Causeway Bay
3) Stanley Market
4) Apliu Street Flea Market
5) Temple Street Night Market
6) Ladies Market
7) The whole Nathan Road!!!

Haaa ni masjid-masjid yang ade kat sana...Masjid di Hong Kong

7) berapa hr rasa2 cukup tuk tour ke HK
= Macam kitorang 4 hari 3 malam tak sempat nak lawat sume tempat2 yang best..rasanye dalam seminggu cukup laa!! kitorang aritu pon tak sempat nak shopping sangat...jalan2 jer pon..

8) cuaca/temperature - keperluan pakaian tebal (required ke?)
= tengok laa waktu mana nak pergi..kalau akhir tahun sampai bulan 3 tu sejuk la jugak..kene la bawak baju tebal...masa kitorang pegi bulan mac ritu dah nak panas...dingin2 jer..so memang tak bawak baju tebal..untuk aisha je laaa bawak..budak kecik kan takot demam ke selesema ke..alhamdulillah aisha sihat walafiat kat sana..

9) aper lg ek....banyak nih.....kau jwb yg nie dulu lah ek....hehe..
= hehehe baeklah...dah terjawab pon sume soklan puan yer..hehe..rasanye cukup sampai sini dulu laa ek...yang pasal baby item n makanan dia tu nanti tulis kat next entry k....rushing jugak sebenarnye ni..ni nak pegi ampang..tido kat umah kakak..sebab family dari terengganu baru sampai..diorang nak ke bandung esok...waaa nak ikut boley?? ngeh3.....errr kalau ade ape2 rasa tak lengkap ker nak tanye ape2 boleh laa tanye..jangan segan silu..harap entry kali ni dapat membantu pada sesape yang nak ke HongKong....selamat bercuti~!!

9 komen:

kayzie on April 12, 2010 at 11:45 AM said...

uit..ibu dah tukar kata nama nampaknye..br dpt bc separuh faris dh jerit..nnt smbg lg

xeema on April 12, 2010 at 6:36 PM said...

chup...tukar kata nama??

Anonymous said...

salam xema..huk..maybe tak kenal kot, tapi org slalu bace entry xema nih..org kwn nurul sbnrnyer..
just nak tanyer..org pon ader ank kecik..8 bulan. kalo stay kat otel kan..camne ek mknn bb tu? maksud org bawak periuk belange ke msk bubur bb kat otel? huk..macam tak logik kan..sbb nnt de family day, terpikir pasal mknn dak kecik tuh..hope xema leh bagi tips sikit..hehe..tQ..*kamili*

xeema on April 13, 2010 at 1:03 PM said...

salam...thanx sudi baca entry xema..kalo aisha duk otel kan, memang xema bawak slow cooker aisha..periuk nasi panasonic yang paling kecik tu...tapi lambat sket la nak masak dalam tu...nama pon slow cooker kan..hehe..kul 4 pagi bangun masak..kul 6-7pagi baru siap..kalo nak cepat, buh air panas dlm tu..pastu bawak la sayur2 sperti celery, carrot, sawi..juga ikan bilis yang dah di goreng n dikisar halus (nanti time nak makan tabur je dalam bubur tu..) ..sayur2 tu xema bungkus dalam suratkabar bg dia tahan sket..tapi kalo otel tu ade fridge lg senang..beras jangan lupe bawak la...kalo ade pape nak tanye, tanye laa jangan segan2 k. :)

thejijie♥ on April 14, 2010 at 6:16 PM said...

bbbeeessstttttnnyeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

xeema on April 15, 2010 at 12:50 AM said...

tunggu jijie ade baby nanti boleh la pegi...erkk kawen dulu laa..heheh :P

ibuaiman on April 15, 2010 at 5:16 PM said...

salam ziarah...

bestnyer dapat jln2 ke HK. Teringin juga nak bwk anak-anak ke sana satu hari nanti...hotel yg xeema duduk tu brp harga dia semalam ye?kalau tak keberatan blh bgtau brp kos semua untuk jalan2 ke HK (termasuk makan, hotel, flight tiket, MRT etc)...:)...harap xeema dapat kongsi...TQ

xeema on April 16, 2010 at 12:36 PM said...

salam ibuaiman,

actually sy pon tak tau sangat cos sebenar..hubby yang setel sume..kalo tiket flight dalam rm2000 untuk kami bertiga (pergi balik). Hotel dalam rm1000 untuk 3 malam. untuk jalan2 kat HK termasuk MTR, cable car, tiket disneyland,,pusing2 dalam rm1000 termasuk makan minum...so total sume dalam rm4000 la...ni sume tak termasuk shopping2 laa..hehhe..mkn kat sana agak mahal la sket..so kalo nak ke sana kene ade dalam rm5k tu dah cukup..oke harap dapat membantu..

ibuaiman on April 16, 2010 at 3:38 PM said...

TQ xeema..:)